ΝΗΣΙΑ

Στολισµένα µε κάστρα, πυκνές φραγκοσυκιές, λευκά εκκλησάκια, και κρυφές παραλίες,
η τριάδα των µικρών νησιών – Ρόμβη, Κορωνήσι, Δασκαλειό- βρίσκεται µια
ανάσα µόλις απ’ το γραφικό λιµάνι του Τολού και θεωρείται αναπόσπαστο
µέρος της γης, της ιστορίας και της προίκας αυτού του τόπου.

ΚΟΡΩΝΗΣΙ

Ένα από τα τρία μικρά νησιά στον κόλπο του Τολού είναι το Κορωνήσι, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το λιµάνι του. Στην κορυφή του Κορωνησίου ξεχωρίζει το εκκλησάκι των Δώδεκα Αποστόλων, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία στο Τολό, λόγω των πολλών γάμων και των βαφτίσεων που πραγματοποιούνται εκεί. Το εκκλησάκι χρονολογείται περί το 1830, χρονιά που εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες από την Κρήτη στην περιοχή.

ΔΑΣΚΑΛΕΙΟ

Στο νησάκι Δασκαλειό βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένη το 1688. Λέγεται ότι εκεί, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, λειτούργησε ιερατικό κρυφό σχολειό για τα παιδιά της γύρω περιοχής. Σήμερα το Δασκαλειό παραμένει παρθένο από ανθρώπινη παρέμβαση, παρ’ όλους τους επισκέπτες που το κατακλύζουν, είτε για προσκύνημα στο ξωκκλήσι, είτε για να απολαύσουν το μπάνιο τους.

ΡΟΜΒΗ Η ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ

Ένα από τα άλλα δύο νησιά που στολίζουν τον κόλπο του Τολού είναι η Ρόμβη ή νησί της Αφροδίτης. Το νησί έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος από τη δεκαετία του 1960 και κουβαλάει μεγάλη ιστορία σε σχέση με τη μικρή του έκταση. Στη Ρόμβη υπάρχουν τμήματα και τείχη ενός μεσαιωνικού κάστρου, καθώς και διάσπαρτα ενετικά ερείπια ναυστάθμου, άλλων κτιρίων και κατοικιών. Επίσης, το πευκόδασος που υπάρχει στο νησί και οι αγριελιές το καθιστούν πόλο έλξης επισκεπτών που θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους σε ένα περιβάλλον που μαγεύει.

TOP