ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Επισκεφθείτε τα όμορφα μοναστήρια της περιοχής που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική και την ιστορία τους.

ΜΟΝΗ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΥΓΟΥ, ΙΡΙΑ

Απόσταση: 49 χλμ. από το Τολό.
Πάνω από την κοιλάδα των Ιρίων και στο βόρειο τμήμα του όρους Αυγό είναι χτισμένη η Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού που δημιουργεί δέος σε κάθε επισκέπτη που την αντικρύζει για πρώτη φορά. Η τοποθεσία της είναι άμεσα συνυφασμένη με τον ποταμό Ράδο, τον οποίο θα πρέπει να διασχίσετε αν θέλετε να φθάσετε στη Μονή ξεκινώντας από τα Ίρια. Το κυρίως κτίσμα της Μονής, χωμένο στα βράχια, αποτελείται από το ισόγειο και άλλους δύο ορόφους. Οι όροφοι συνδέονται με μία στενή πέτρινη σκάλα. Στο δεύτερο όροφο βρίσκεται το καθολικό της μονής, που αποτελείται από τον δισυπόστατο ναό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο το Μυροβλύτη και τους Αγίους Θεοδώρους. Οι δύο ναοί επικοινωνούν με ένα δίλοβο άνοιγμα, το οποίο είναι αγιογραφημένο τον 17ο αιώνα. Πάνω από το καθολικό, στη στέγη της Μονής οδηγεί μία πέτρινη σκάλα, όπου εκεί δεσπόζει ο τρούλος και η στέγη του δεύτερου ναού. Στο σημείο αυτό μπορείτε να απολαύσετε την εκπληκτική θέα του κάμπου των Ιρίων.

ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ ΑΡΙΑΣ (ΑΡΙΑ)

Απόσταση: 10 χλμ. από το Τολό.
Tο καθολικό της Αγίας Μονής χρονολογείται περί τα μέσα του 12ου αιώνα και από το 1875 είναι αφιερωμένο στη Zωοδόχο Πηγή. Aποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς ναούς της μεσοβυζαντινής περιόδου και διατηρείται σε άριστη κατάσταση. H εκκλησία παρουσιάζει αρχιτεκτονικό κυρίως ενδιαφέρον, καθώς ο αρχικός ζωγραφικός της διάκοσμος δεν σώζεται.

ΜΟΝΗ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΚΑΛΑ (ΑΓΙΟΣ ΑΔΡΙΑΝΟΣ)

Απόσταση: 17 χλμ. από το Τολό
Πολύ κοντά στο χωριό του Αγίου Αδριανού βρίσκεται η μονή Καρακαλά. Το όνομα Καρακαλά φαίνεται να προέρχεται από τη μετάφραση στα τουρκικά της λέξης “Ξεροκαστέλι”, η οποία είναι το “Κουρουκουλέ”. Η παραφθορά της τούρκικης λέξης από τους ντόπιους οδήγησε στη λέξη “Καρακαλά”. Πολύ σημαντικός ήταν ο ρόλος της Μονής στην πολιορκία του Ναυπλίου, αλλά και στα χρόνια του Αγώνα, καθώς ήταν οπλοστάσιο των Αγωνιστών. Στις αρχές του 19ου αιώνα μεγάλο μέρος της καταστράφηκε από πυρκαγιά, ενώ μέρος από τα υλικά που διασώθηκαν λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του οθωμανικού τεμένους στο Ναύπλιο, το σημερινό “Βουλευτικό”. Σήμερα οι μοναχές φροντίζουν για τη διατήρηση του ιστορικού χαρακτήρα της Μονής. Κατά την επίσκεψή σας θα βρείτε υπέροχα εργόχειρα και κεντήματα που φτιάχνουν οι ίδιες.

TOP