ΚΟΝΤΙΝΑ ΧΩΡΙΑ

Οργανώστε μια απόδραση στα κοντινά χωριά του Τολού και ανακαλύψτε τις ομορφιές της Αργολίδας.
Παραθαλάσσια, ορεινά, παραδοσιακά, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος – ό,τι χωριό
κι αν ψάχνετε θα το βρείτε σίγουρα σε κάποιο από αυτά που σας προτείνουμε.

ΑΣΙΝΗ

Απόσταση από το Τολό: 3 χλμ. Η Ασίνη, "παραδοσιακό αρχοντοχώρι" όπως το αποκαλούν αριθμεί περίπου 1.280 κατοίκους. Οι κατοικίες της Ασίνης είναι παραδοσιακά χτισμένες ανάμεσα σε πλούσιους πορτοκαλεώνες, ελαιώνες και μεγάλες εκτάσεις με μανταρίνια, κηπευτικά και δημητριακά. Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες ενός ψηλού βουνού και στην κορυφή του βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που το βράδυ φωτισμένο σαγηνεύει κάθε επισκέπτη. Όταν βρεθείτε εκεί αξίζει να επισκεφθείτε και τη Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος με το εσωτερικό του ναού να είναι αγιογραφημένο τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

ΔΡΕΠΑΝΟ

Απόσταση από το Τολό: 4 χλμ. Το Δρέπανο είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριουδάκι που συνδυάζει τις καταπράσινες εκτάσεις των μανταρινιών με την όμορφη παραλία της Πλάκας. Ο παραδοσιακός αυτός οικισμός είναι χτισμένος στο πίσω μέρος του μικρού λόφου Μύλος (Άγιος Νικόλαος) με θέα στη θάλασσα. Τα στενά και ανηφορικά σοκάκια του Δρεπάνου θυμίζουν νησί. Το χαρακτηριστικό αυτού του χωριού είναι ότι τα περισσότερα σπίτια έχουν χτιστεί πάνω σε βραχώδες έδαφος και πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Για ξεχωριστές φωτογραφίες επισκεφθείτε τον παραδοσιακό πέτρινο ανεμόμυλο που βρίσκεται κοντά στο κέντρο του χωριού.

ΒΙΒΑΡΙ

Απόσταση από το Τολό: 7 χλμ. Το Βιβάρι είναι ένα μικρό, γραφικό παραδοσιακό ψαροχώρι, με μοναδική γοητεία που η κρυστάλλινη παραλία του μαγνητίζει του επισκέπτες. Ο κόλπος του Βιβαρίου είναι ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι, που προστατεύεται από τους ανέμους και είναι διάσημο για το ολονύκτιο αγκυροβόλημα σκαφών. Αξίζει να καθίσετε στις παραδοσιακές ταβέρνες, όλες με πανοραμική θέα στον ήσυχο κολπίσκο του χωριού και να γευτείτε μοναδικές ψαρογεύσεις.

ΚΑΝΤΙΑ

Απόσταση από το Τολό: 12 χλμ. Η Κάντια είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο κατοικήθηκε από Κρήτες πρόσφυγες. Κατά την περιήγησή σας στον οικισμό θα δείτε το εντυπωσιακό πυργόσπιτο, που αποτελεί αξιοθέατο του χωριού. Πρόκειται για μια αρχοντική πέτρινη κατοικία, γνωστή ως ο πύργος του Αγά, καθώς αποτελούσε την κατοικία του αγά της περιοχής. Πολύ κοντά στο πυργόσπιτο, στο λόφο της Αγίας Ελεούσας βρίσκονται τα ερείπια της Μυκηναϊκής Ακρόπολης της Κάντια.

ΙΡΙΑ

Απόσταση από το Τολό: 20 χλμ. Τα Ίρια είναι ένα μικρό γραφικό χωριό που χωρίζεται στο "Πάνω Χωρίο" και στην "Παραλία". Ο αρχικός οικισμός των Ιρίων δημιουργήθηκε από Κρήτες πρόσφυγες την εποχή του Καποδίστρια. Το πιο γνωστό του σημείο είναι το μικρό λιμανάκι του, το οποίο είναι ιδιαίτερα γραφικό με πολλές ψαρόβαρκες. Ο κάμπος του είναι γνωστός για τη μεγάλη παραγωγή αγκινάρας που αποτελεί τον πνεύμονα οικονομίας των κατοίκων. Κάθε χρόνο οργανώνεται “η γιορτή της αγκινάρας” με παραδοσιακούς χορούς, ορχήστρα, και φαγητό με βάση την αγκινάρα. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Ιρίων και της Αργολικής γης είναι η Ιερά Μονή Αγ. Δημητρίου Αυγού. Πάνω από την κοιλάδα των Ιρίων και στο βόρειο τμήμα του όρους Αυγό είναι χτισμένη η Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού. Η τοποθεσία της είναι άμεσα συνυφασμένη με τον ποταμό Ράδο, τον οποίο και διασχίζεις αν θέλεις να φθάσεις στη μονή ξεκινώντας από τα Ίρια.

TOP