ΤΟΛΟ

Το Τολό είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό του νομού Αργολίδας, χτισμένο κατά μήκος μιας
αμμώδους παραλίας δύο χιλιομέτρων στις ακτές του Αργολικού κόλπου.
Σήμερα αποτελεί έναν από τους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς κοντά στην Αθήνα
για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Πολλοί μάλιστα το κατατάσσουν
στους αγαπημένους προορισμούς για διακοπές στην Πελοπόννησο όλο το χρόνο.
Αριθμεί περί τους 2.500 χιλιάδες κατοίκους και περιλαμβάνει τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αντωνίου.
Οι μόνιμοι κάτοικοί του επί το πλείστον κρητικής καταγωγής διακρίνονται για τη φιλοξενία τους και ασχολούνται
κυρίως με τις τουριστικές επιχειρήσεις και την αλιεία.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ

Η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή μέσα στη θάλασσα αποτελεί σημείο αναφοράς του Τολού. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα στα οποία συμμετέχουν ντόπιοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής. Η «γιορτή της πανσελήνου», με εκδηλώσεις κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου και η γιορτή της «Τράτας» στο τέλος Σεπτεμβρίου είναι από τις πιο γνωστές εκδηλώσεις του Τολού. Επίσης, το έθιμο του Άη Γιάννη του Κλείδωνα, γνωστό και ως «πήδημα της φωτιάς», στις 24 Ιουνίου, το Καρναβάλι την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, διάφορες χορευτικές εκδηλώσεις από το τμήμα παραδοσιακών χορών της περιοχής κάθε Ιούνιο, αγώνες jet ski κάθε Αύγουστο και κατασκευή κτισμάτων από άμμο, είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που αξίζει να δείτε από κοντά απολαμβάνοντας τις διακοπές σας στο Τολό.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι αναφορές στην περιοχή, μας γυρίζουν στα χρόνια του Ομήρου στο έπος της Ιλιάδας με τη φράση «Ερμιόνη Ασίνην τε βαθύν κατά κόλπον εχούσας», αναφερόμενος στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν της Αρχαίας Ασίνης, το Τολό. Από εδώ αναχώρησε η ναυτική δύναμη του Αγαμέμνονα για την Αυλίδα κατά τον Τρωϊκό πόλεμο. Τους μ.Χ αιώνες, το Τολό παρότι ακατοίκητο είναι το ασφαλές αραξοβόλι όλων των κατά περίοδους κατακτητών.
Η πρώτη εκδοχή της ονομασίας του, αποδίδεται σ΄ έναν Φράγκο Επίσκοπο γύρω στο 1200 μ.Χ , ο οποίος το αποκαλούσε: De l' eau – ντελό (γαλλικά το νερό). To 1686, η Βενετική ομάδα με τον Αντιναύαρχο Μοροζίνη, κατέπλευσε στο λιμάνι του Τολού από την Κρήτη, με σκοπό την κατάληψη του τουρκοκρατούμενου Ναυπλίου. Στην περίοδο αυτή χρεώνεται, η δεύτερη εκδοχή της ονομασίας του Τολού. Οι Βενετοί το αποκάλεσαν Port d Aulon (λιμάνι της Αυλώνας). Σημεία αναφοράς εκείνης και της μεταγενέστερης εποχής, τα τείχη και το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στην κορυφή του Δασκαλειού, ένα μικρό νησάκι κρυμμένο πίσω από τη Νήσο Ρόμβη. Στο Δασκαλειό, την περίοδο της τουρκοκρατίας, λειτουργούσε σύμφωνα με την παράδοση κρυφό σχολειό για τα παιδιά των ψαράδων της γύρω περιοχής.
Το 1834, με Βασιλικό Διάταγμα αρθ. 1651, της 13ης Οκτωβρίου περί οικισμού των Κρητών, το Τολό ανακηρύσσεται επίσημα ως οικισμός, με την ονομασία «Δήμος Μινώας» και περιελάμβάνε και τους οικισμούς Ίρια, Αυγό και Σωληνάρι. Πιθανολογείται ότι πολλοί από τους Κρήτες αποίκους ήταν απόγονοι του Μοροζίνη. Στους κατοίκους δόθηκαν ανά οικογένεια 300 δρχ, 1 βόδι, γεωργικά εργαλεία και από 30-50 εκτάρια γης.
Οι κάτοικοι όμως μη γνωρίζοντας πολλά από γεωργία, στράφηκαν πολύ σύντομα στη μεγάλη τους αγάπη, τη θάλασσα, μια σχέση που κρατά ως σήμερα, καθώς το Τολό διαθέτει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο της Αργολίδας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στο Τολό εγκαταστάθηκε Ναυαρχείο του γερμανικού και ιταλικού στόλου. Οι κάτοικοι υπέφεραν, καθώς οι άνδρες υποχρεώνονταν να παραδίδουν την ψαριά τους στους κατακτητές και τα γυναικόπαιδα να τους υπηρετούν.
Από τα μέσα του 20ου αιώνα με υπόβαθρο τη φυσική ομορφιά του κόλπου, την ηρεμία του τοπίου και τους κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, το Τολό αλλάζει και μετατρέπεται σε μια διαίτερα αναγνωρίσιμη περιοχή διαρκώς εξελισσόμενη τουριστικά, φιλοξενώντας επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό του τα τρία νησάκια που στολίζουν τον κόλπο του, το Κορωνήσι, η Ρόμβη ή νησί της Αφροδίτης και το Δασκαλειό.

TOP